Унилатерализмът и законът на джунглата“ не могат да решат иранския

...
 Унилатерализмът и законът на джунглата“ не могат да решат иранския
Коментари Харесай

Макрон: Иранският въпрос не може да се реши по „закона на джунглата“

 Унилатерализмът и „ законът на джунглата “ не могат да решат иранския нуклеарен въпрос, съобщи френският президент Еманюел Макрон на Общото заседание на Организация на обединените нации, представен от Българска телеграфна агенция.
„ Какво ще ни разреши действително да решим обстановката към Иран? Законът на джунглата, натискът на една страна ли? Не! “, сподели Макрон, който направи изказване малко след  Доналд Тръмп . По-рано тази година американския президент отдръпна Съединени американски щати от съглашението за иранската нуклеарна стратегия.

„ Знаем, че Иран към този момент беше напът да се снабди с нуклеарен боен потенциал “, сподели Макрон. „ Какво го спря? Споразумението от Виена от 2015 година “, добави той. Френският президент уточни още, че в този момент не би трябвало да се изостря районното напрежение, а да бъде препоръчан по-широк дневен ред, който да разреши посредством разговор и мултилатерализъм да бъдат разсеяни всички безпокойства, във връзка с нуклеарните оръжия, балистичните ракети и във връзка с района, подбудени по думите му от иранската политика.

Речта на Макрон идва като контраудар против политиката на изолационизъм на американския президент и съставлява апел за по-дълбоко световно съдействие.

Едностранните дейности вадят „ непосредствено до изолираност и спорове, до вреди за всички - най-после даже и за тези, които са си мислели, че са най-силни “, съобщи президентът.

„ Законът на джунглата не пази никого от нито една опасност, било то химическа или нуклеарна “, сподели Макрон.

Китай, Русия и европейските сили се пробват да запазят съглашението за иранската нуклеарна стратегия, което постанова на програмата обилни ограничавания в подмяна на разхлабване на интернационалните наказания.

По отношение на климата Макрон насочи даже още по-ясно предизвикателство към Тръмп с думите, че не би трябвало да се подписват нови търговски съглашения със страни, които не съблюдават Парижкото съглашение за климата.

„ Дори тези, които оспорват действителностите (на измененията в климата), страдат от следствията от тях като всички останали “, съобщи френският президент от трибуната на Общото заседание.

Аргументите, че е прекомерно късно да се вземат ограничения против световното стопляне, би трябвало да бъдат оборвани с ясни задължения и „ амбициозно “ ново съглашение за опазването на околната среда, което да бъде подписано през 2020 година

„ Да не подписваме повече търговски съглашения със сили, които не съблюдават Парижкото съглашение “, прикани Макрон.

Отношенията сред френския президент и американския му сътрудник досега не са изключително еднопосочни, отбелязва Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

Миналата година Макрон се опита да притегли на своя страна Тръмп с покана да посети Франция за парада по случай Деня на Бастилията, а през април жестът му беше върнат с покана за първото държавно посещаване във Вашингтон при ръководството на Тръмп.

Но в политическо отношение френският президент има различия с американския си сътрудник по въпросите за климата и Иран. По други тематики обаче като битката с тероризма и спора в Сирия позициите на Париж и Вашингтон остават много близки.

Макрон съобщи, че са нужни световни дейности за битка с „ по-дълбоките аргументи за международните несъответствия “. Като такива той уточни „ вкоренили се дълбоки неравенства “ и „ свръхконцентрация на благосъстояние “.
По публикацията работи: Елена Илиева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР